20 hulpverleningszones
Workshops
16/10/2023 om 08:56

Conflicthantering

share-square share-square share-square share-square

Als hulpverlener word je regelmatig, en tegenwoordig steeds vaker, met conflictsituaties geconfronteerd - van oplopend geweld vanuit de samenleving, tot spanning in de hiërarchische lijn in de eigen organisatieonderdelen. Wil je daar meer inzicht in en grip op krijgen? In deze workshop ga je concreet aan de slag met conflicthantering – en wel met internationale vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen.

Fleur bemiddelt sinds 2008 met succes in landen als Irak, Noord-Ierland, Sudan, Baskenland, Yemen en Libië, als ook in organisaties en publieke conflicten in eigen land. Haar aanpak is er bij uitstek op gericht om van mens tot mens de constructieve interactie op te blijven zoeken, een balans te slaan tussen empathie en assertiviteit, ook in de meest gespannen en zelfs gewelddadige omstandigheden.

Tijdens de workshop ga je aan de hand van inspirerende verhalen en een zeer ruime ervaring aan de slag met conflictvaardigheden relevant voor de dagelijkse praktijk, op het werk en daarbuiten. Er wordt aandacht besteed aan de eigen casuïstiek en de specifieke omstandigheden. Na de workshop heb je een aantal handvaten en inzichten om in de praktijk in te zetten de volgende keer dat je in een conflictsituatie terecht komt.
Als bonus doe je inspiratie op door in gesprek te gaan met een vredesbemiddelaar en hoor je hoe het er aan toe gaat als je met terroristen aan tafel zit en er een conflict losbarst.

Fleur Ravensbergen

Boek: Fleur Ravensbergen, Ontwapend

Mijn leven als vredesonderhandelaar bij gewapende conflicten, van IRA tot IS

Fleur Ravensbergen praat met terroristen. Zij bemiddelt sinds zij vijfenwtintig is in gewapende conflicten over de hele wereld. Het is haar doel vrede te bereiken, of tenminste een afname van het geweld te bewerkstelligen. Dat is haar werk als medeoprichter van de onafhankelijke Amsterdamse stichting DAG. Zij werkte in Baskenland aan de ontwapening van de ETA, in Noord-Ierland, Irak, Libië, Sri Lanka en in vele andere landen.

In Ontwapend vertelt Fleur Ravensbergen hoe ze te werk gaat, over haar successen en mislukkingen, over de impact van haar werk op haar gezin en over wat haar drijft. Het is een indrukwekkend boek over de vraag of wij allemaal tot geweld in staat zijn, over angst en over doorzettingsvermogen. Bovendien is het een handreiking voor iedereen die iets wil veranderen, in het groot of in het klein.

Fragment:

‘Het is de avond voor de grote aankondiging van de ontwapening waar we jaren naartoe hebben gewerkt. Het loopt tegen half zeven. Over enkele ogenblikken zullen we een laatste gesprek voeren met de Baskische gewapende groep ETA. Het allerlaatste gesprek voordat de wapens worden ingeleverd. De adrenaline stroomt al een paar dagen door onze aderen en van slapen is heel weinig gekomen (….). 

Stipt op tijd, zoals gewoonlijk, wordt op de deur geklopt. De ETA-leden komen binnen. Geen beleefdheden. De sfeer is ijzig. Ze steken meteen van wal. “Er is een lek geweest eerder vanmiddag,” zegt een van hen. “In de media gaan details rond die we alleen aan jullie hebben verteld. De deal is van de baan.”‘

Meer weten: https://www.impactspeakers.eu/product/fleur-ravensbergen-ontwapend/

Fleur Ravensbergen

Bio

Fleur Ravensbergen is oprichter van sociale onderneming Bureau Ontwapend en medeoprichter van de Amsterdamse stichting Dialogue Advisory Group (DAG). Sinds 2008 faciliteert zij vandaaruit de dialoog in gewapende conflicten over de hele wereld. In Nederland treedt zij op als mediator in publieke- en organisatieconflicten die de samenleving raken. Ook schrijft zij, houdt lezingen en geeft les over haar ervaringen, o.a. aan de Universiteit van Amsterdam.

Fleur Ravensbergen werd ons voorgesteld door Impact Speakers. Wens je meer info over Fleur of wil je graag contact om haar te boeken als spreker dan kan dit via www.ImpactSpeakers.eu en info@impactspeakers.eu en 0032/460.977.390