20 hulpverleningszones
16/08/2023 om 22:26

Anatomie van een fatale brand

share-square share-square share-square share-square

Twee miljoen jaar geleden wist een verre voorouder van ons zich meester te maken van een natuurverschijnsel dat ons altijd al heeft geïntrigeerd: vuur. De dag van vandaag handelt bij brand niet alleen de doorsneeburger maar ook de ervaren brandweerman vaak verkeerd. Hebben we in onze lange evolutionaire ontwikkeling dan echt niets geleerd over vuur? Of zijn ons de verkeerde dingen aangeleerd?

Door onderzoek naar menselijk falen, de neurowetenschap en de psychologie te kruisen met incidentrapporten van fatale branden (o.a. Kaprun, Mann Gulch en Beringen), gaan we op zoek naar de default settings in het brein die ons gedrag bij brand aansturen.

Marc Coenen is een doctor in het oude Nabije Oosten, die in 2007 bij de brandweer startte als vrijwillig officier bij het korps van Aarschot. Sinds 2012 is hij als beroepsofficier verbonden aan de kazerne Beringen van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Hij is de auteur van het boek Wat heb ik fout gedaan? Waarom een brandweerinterventie zo dramatisch kon eindigen.