20 hulpverleningszones
De Brandweer[M/V] - 582
23/01/2023 om 16:24

Nieuw complex voor industriële brandbestrijding

share-square share-square share-square share-square

Het Antwerps provinciaal opleidingscentrum voor politie, brandweer en dringende geneeskundige hulpverlening, Campus Vesta in Ranst, heeft voor specifieke opleidingen in het bestrijden van complexe proces-industriebranden een splinternieuw oefencomplex in gebruik genomen. Hier kan men nu waarheidsgetrouwe scenario’s oefenen.

Na de eerste spadesteek twee jaar geleden werd op woensdag 15 juni 2022 met een druk op de knop door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), het 18 meter hoge oefencomplex officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde in aanwezigheid van Gouverneur Cathy Berx, gedeputeerde Jan De Haes, algemeen directeur van Campus Vesta Pieter Van Turnhout en tal van genodigden uit de petrochemische industrie en de zonale brandweerdiensten.

Met een druk op de knop opende minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (© Campus Vesta)

Met een druk op de knop opende minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (© Campus Vesta)

Het is de eerste oefenmogelijkheid van deze omvang in België. Vanaf nu kunnen brandweermensen, zowel van de havenbedrijven als van de openbare hulpverleningszones, complexe industriebranden leren blussen. Vroeger moest men hiervoor uitwijken naar gespecialiseerde buitenlandse oefencentra in Frankrijk of Nederland zoals RelyOn Nutec op de Rotterdamse Maasvlakte, waar grote industriële branden kunnen gesimuleerd worden. Uiteraard met een stevig prijskaartje …

De nieuwe waarheidsgetrouwe oefen-infrastructuur moest een weerspiegeling zijn van een reële industriële site waarbij een aantal mogelijke soms moeilijke te bereiken branden moeten geblust worden. Hiervoor schonken diverse petrochemische bedrijven zoals Lanxess, Covestro, Vesta Terminals, Total Fina en BASF afdankertjes zoals: buizen, opslagtanks, reactor, pompen, motoren en andere objecten gebruikelijk in de petrochemie als oefenobject. Deze oefenobjecten
werden aangevuld met replica’s.

Brand op hoogte op de pijpleidingenbrug (© Campus Vesta)

Brand op hoogte op de pijpleidingenbrug (© Campus Vesta)

Het ontwerp kwam van VK Architects&Engineers, de uitvoerder was Stadsbader met als onderaannemer de Duitse firma Fireblast. Deze laatste is wereldwijd gekend voor hun brandtechnische uitrusting.

De verschillende brandhaarden worden vanop afstand gecreëerd, gestuurd en beveiligd. Hierdoor kunnen de instructeurs ook de veiligheid op het terrein verzekeren. Om de impact op het milieu zo minimaal mogelijk te houden gebruikt men lpg en kookpuntbenzine voor de brandhaarden. Naast bluswater wordt ook fluorvrij blusschuim gebruikt. In- en naast de oefenplaat is een centrale afvoergoot waarlangs regen -en bluswater naar een bufferbekken voor waterzuivering wordt gebracht voor hergebruik. Een groep van 15 instructeurs werd opgeleid om les te kunnen geven in het oefencomplex. Deze groep bestaat uit brandweermensen uit de diverse Antwerpse chemische bedrijven, brandweermensen uit de openbare brandweerzones en vaste instructeurs die reeds basisopleiding industriële brandbestrijding op de Campus Vesta gaven.

De oefenobjecten (© Campus Vesta)

De oefenobjecten (© Campus Vesta)

Het bouwen van dit industriële oefencomplex, met speciaal opgeleide instructeurs, op de Campus Vesta is geen toeval. De regio Antwerpen huisvest de op één na grootste petrochemische cluster ter wereld met heel wat Seveso-bedrijven en chemische bedrijven die werken met schadelijke of gevaarlijke stoffen.
Sinds 2000 werd al een oefenplaat voor industriële brandbestrijding gebruikt. Deze is echter voorzien met kleinere objecten voor kleine scenario’s en dus enkel goed voor een basisopleiding of voor startende mensen. Uiteindelijk liep men tegen zijn eigen beperkingen aan. Het volledig oefencomplex voor industriële brandbestrijding had een kostenplaatje van 7 miljoen euro. Het werd voor de helft gesubsidieerd door de provincie Antwerpen en voor de andere helft door financiering uit het Sevesofonds.

Tankpark

Tankpark

Het paradepaartje van het nieuwe oefencomplex is ongetwijfeld de 18 meter hoge en drie verdiepingen tellende “proceseenheid”. In de stalen open driedimensionale kubus kunnen op diverse plaatsen en verdiepingen brandhaarden geënsceneerd worden waarvoor verschillende oefenscenario’s zijn uitgewerkt. Deze oefenscenario’s bestaan uit een combinatie van verschillende branden. De staalconstructie heeft naast de oefenobjecten, een open stalen trap en een halfopen betonnen trap die bedoeld is als vluchtweg.

Daarnaast is er een buizengracht, een pijpleidingenbrug en een tankpark waar branden gerelateerd met opslag van brandbare vloeistoffen in scene kunnen worden gezet.

Voor het tankpark werd een inkuiping op de bestaande betonplaat gebouwd. Hierin zijn drie zones voorzien: twee tankzones en een zone waar de pompen staan. De mogelijke oefenscenario’s zijn: een full-surface brand (oppervlaktebrand), een rim-seal brand (tankafdichting die brand), een brandende tank met opengescheurd dak, een lek aan een pompunit of een lek aan de opvangbak van de grote tank. De drie opslagtanks zijn uitgerust met een sprinklersysteem. In
het tankpark draait dus alles rond lekkages en branden bij de opslag van brandbare stoffen.

Op de pijpleidingenbrug, die de verschillende delen van de oefeninfrastructuur verbindt kan geoefend worden op een (flens-) brand op een moeilijk bereikbare en op hoogte zijnde locatie.

Het realiseren van dit nieuwe industriële oefencomplex verliep niet steeds van een leien dakje. Zo moest er worden onderhandeld met bedrijven, andere brandweerscholen, openbare brandweerzones, politici …

De Beul Henri
De Beul Henri

Ere-Sergeant majoor BW Sint-Niklaas
Perskaarthouder
Tekst en foto’s: De Beul Henri
Tenzij anders aangegeven
https://www.linkedin.com/in/henri-de-beul/