20 hulpverleningszones
Netwerk Brandweer
22/02/2022 om 09:55

Overheidsmanager van het jaar

share-square share-square share-square share-square

Bert Brugghemans, zonecommandant van Brandweer Zone Antwerpen (BZA), werd verkozen tot Overheidsmanager van het Jaar 2021. Bert Brugghemans leidt BZA sinds 2017, een organisatie met meer dan 700 operationele medewerkers en 100 administratieve krachten. De jury prees onder andere zijn strategische visie, zowel op de eigen organisatie, maar evenzeer op de plaats van de hulpdiensten in de maatschappij, zijn capaciteiten als netwerker binnen een sterk gepolitiseerde omgeving en zijn inspirerend leiderschap met veel aandacht voor het welzijn van de eigen medewerkers. Zijn expertise op het gebied van crisismanagement wordt bovendien algemeen geroemd.

 

Bert Brugghemans

Na de door corona afgelaste editie van vorig jaar is Bert Brugghemans hiermee de opvolger van Karine Moykens, laureaat van 2019 en secretaris-generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Bert Brugghemans leidt sinds 2017 een organisatie van meer dan 800 medewerkers die instaat voor de fysieke veiligheid en continuïteit van de grootste stad in Vlaanderen en de tweede grootste Europese haven. Voordien bekleedde hij binnen de Antwerpse brandweer de functies van wachtofficier, sectorcommandant en directeur Operaties. Hij is lid van de Raad van Bestuur van verschillende vakorganisaties, waaronder Campus Vesta en Oscare. Binnen Netwerk Brandweer, het samenwerkingsverband van alle Vlaamse hulpverleningszones, leidt hij de cluster externe relaties. Daarbij is hij verantwoordelijk voor o.a. de algemene communicatie vanuit de brandweerzones, het stakeholdermanagement en de politieke relaties. Daarnaast is hij vooral actief in de domeinen van maatschappelijke continuïteit, normal chaos en veerkrachtige steden. In 2021 bracht hij zo samen met Stijn Pieters en Hugo Marynissen het boek “Alles is onder controle” uit, waarin ze beschrijven hoe organisaties zich best kunnen wapenen om een crisis aan te pakken.

De jury prees onder andere de strategische visie van Bert Brugghemans, zowel op de eigen organisatie, maar evenzeer op de plaats van de hulpdiensten in de maatschappij, zijn capaciteiten als netwerker binnen een sterk gepolitiseerde omgeving en zijn inspirerend leiderschap met veel aandacht voor het welzijn van de eigen medewerkers. Zijn expertise op het gebied van crisismanagement wordt algemeen geroemd. (bron VVBB-website)

 

Foto tekst: Dirk Kerstens
Foto banner: Caroline Dupont - carolinedupontphotography.com