20 hulpverleningszones
Brandweercongres 2023
05/07/2023 om 16:07

Ook Myrthe van jeugdbrandweer Boom is aanwezig.

share-square share-square share-square share-square
Brandweercongres 2023

Myrthe Cools, een 15-jarige studente aan de Kunsthumaniora van Antwerpen, richt zich op muziek, waar ze cello en klassieke muziek studeert. Naast haar muzikale activiteiten brengt ze haar vrije tijd door bij Chiro Jerubo en heeft ze een passie voor het verzamelen van LEGO. Myrthe is een actieve jongedame met een drukke agenda. Toch heeft ze nog een andere passie, namelijk de jeugdbrandweer.

Jeugdbrandweer Boom op het Brandweercongres 2022
Jeugdbrandweer Boom op het Brandweercongres 2022.
Interview met Myrthe

Dag Myrthe, kom je uit een brandweerfamilie?
Nee, ik heb geen familieleden bij de brandweer. Wel zijn er vrienden van mijn ouders die als brandweervrijwilligers actief zijn.

Wat heeft je dan doen besluiten om lid te worden van de jeugdbrandweer van Boom?
Toen ik 3 jaar oud was, kwam de brandweer naar mijn school om te laten zien wat ze allemaal doen. Sindsdien ben ik gefascineerd door de brandweer. De vrienden van mijn ouders hebben me verteld over de jeugdbrandweer en zo ben ik erbij gekomen.

Dus moest je wachten tot je 12 jaar oud was om bij de jeugdbrandweer te komen, maar door corona moest je nog iets langer geduld hebben. Nu ben je bijna twee jaar lid. Wat vind je het leukste aan de jeugdbrandweer?
Het leukste vind ik de samenwerking binnen de groep en hoe je in korte tijd een sterke band kunt opbouwen. Daarnaast leer je zoveel interessante dingen.

Vorige week was je op kamp met de jeugdbrandweer. Hoe was die ervaring?
Op kamp gaan met de jeugdbrandweer is echt geweldig. In slechts één weekend groeit de groep heel hecht samen. Er is niet te veel druk om dingen te leren of te doen. We doen veel leuke activiteiten en hoeven ons niet bezig te houden met formele zaken. ‘s Avonds komen we gezellig samen bij het kampvuur, dat is echt geweldig.

Jeugdbrandweer Boom op het Brandweercongres 2022.
Jeugdbrandweer Boom op het Brandweercongres 2022. :

Kun je een specifieke ervaring delen die je bij de jeugdbrandweer hebt gehad en die je altijd zal bijblijven?
Mijn beste herinnering is mijn eerste les bij de jeugdbrandweer. Ik was heel verlegen, maar de leiding en de andere leden namen me direct op in de groep. Ze hielpen me om meer open te zijn en erbij te horen, want ik kende niemand daar. Door corona kon ik pas later beginnen, en de meeste leden waren er al langer of kenden al mensen of ouders die bij de brandweer werken.

Welke vaardigheden heb je al geleerd bij de jeugdbrandweer die je in het dagelijks leven kunt gebruiken?
Ik heb geleerd hoe ik moet handelen als er iets ernstigs gebeurt op straat. Wat je moet doen met het slachtoffer, hoe je moet omgaan met de omgeving en de mensen eromheen. Maar vooral om kalm te blijven en niet in paniek te raken.

Jeugdbrandweer Boom op het Brandweercongres 2022.
Jeugdbrandweer Boom op het Brandweercongres 2022.

Dat is zeker een eigenschap die belangrijk kan zijn in je verdere leven. Denk je dat de jeugdbrandweer jongeren kan helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling?
De jeugdbrandweer helpt zeker om kalm te blijven wanneer er om je heen veel chaos is. Vanaf het moment dat je aankomt, zeggen ze: “Eigen veiligheid eerst”, en dat geldt zowel fysiek als mentaal. Je moet altijd eerst voor jezelf zorgen
voordat je iets anders kunt doen.

Wat zijn je toekomstplannen met betrekking tot de brandweer?
Ik ben zeker van plan om naar de cadettenschool te gaan en daarna vrijwillig brandweerwerk te gaan doen.
 

quotes
Op de beurs kan ik de nieuwste materialen en technieken leren kennen. Ik heb gehoord dat er een programma is opgesteld speciaal voor ons. Ik kan echt niet meer wachten.”
Myrthe Cools

Ik weet zeker dat de collega’s van Brandweerzone Rivierenland enthousiast zullen zijn om een extra gemotiveerde collega te verwelkomen. Veel succes met je opleiding aan de cadettenschool. En dan is er het Brandweercongres waar je
trots de jeugdbrandweer vertegenwoordigt. Binnenkort is het zover, je eerste brandweercongres. Heb je er zin in?


Ja, ik kijk er erg naar uit. Dit is voor mij een prachtige kans om nieuwe mensen te leren kennen. Op de beurs kan ik de nieuwste materialen en technieken leren kennen. Ik heb gehoord dat er een programma is opgesteld speciaal voor ons.
Ik kan echt niet meer wachten.

Je bent zeker welkom. Geniet nog even van je vakantie en dan zien we je binnenkort op het brandweercongres, “Brandweer@Vesta”.