20 hulpverleningszones
quotes
Heel wat van de woningbranden beginnen in de keuken. Het is echter gemakkelijk om veiliger te koken na een beetje onderzoek, planning en bewustzijn. ”

Brandpreventie in de keuken.

De kans is groter dat er in uw keuken brand ontstaat dan in een andere kamer in uw huis, maar op deze pagina leest u meer over hoe u tijdens het koken veilig kunt blijven.  Van het juiste type rookmelder tot praktisch advies over veiligheid in de keuken.  Snel deze pagina lezen, kan het verschil maken als het er echt toe doet.

Rookmelder of hittemelder?

Eén van de beste manieren om veilig te blijven, is door het juiste alarm te installeren.  Rookmelders zijn voor veel kamers een goede keuze, maar minder geschikt voor stomende, soms rokerige keukens.  In plaats daarvan is een hittemelder, die temperatuurveranderingen detecteert, een betere optie.

 • De kans is groter dat er in jouw keuken brand ontstaat, dan in een andere kamer in jouw huis.  Hittemelders zijn zelfs online en in doe-het-zelfzaken verkrijgbaar voor minder dan 40 euro.
 • Je hebt geen elektricien nodig om er een te plaatsen.  Ze werken op batterijen net zoals rookmelders.
 • Ze gaan niet af als je een biefstuk schroeit, stomende rijst kookt of een stukje brood roostert.

Als je niet zeker weet of je over de juiste rook- en hittemelders beschikt om je veilig te houden, vraag dan een gratis bezoek van een brandpreventieadviseur aan.  We kunnen bij jouw thuis advies geven over brandpreventie op jouw maat. (klik hier)

Praktische tips om veiliger te koken.

Met borrelende pannen, open vuur en misschien een kleintje of een huisdier onder de voeten, zijn keukens potentieel gevaarlijke plaatsen.  Hieronder enkele tips om brandrisico’s te verminderen:

 • Laat het fornuis niet onbeheerd achter.  Schakel de kookplaat of gril uit als je de keuken moet verlaten.
 • Voel je je niet 100%? Bestel dan een afhaalmaaltijd.  Als je erg moe bent, alcohol hebt gedronken of medicijnen gebruikt waarvan je slaperig kunt worden, is het veiliger om geen risico te nemen.
 • Let op met losse kleding.  Deze kan gemakkelijk vlam vatten, zorg er dus voor dat u niet over een hete kookplaat leunt.  Hou theedoeken en andere doeken altijd uit de buurt van het fornuis en de kookplaat.
 • Probeer de oven, kookplaat, dampkamp en grill proper te houden.  Opgehoopt vet kunnen ontbranden en brand veroorzaken.
 • Gebruik vonkapparaten om gasfornuizen aan te steken.  Ze zijn veel veiliger dan lucifers of aanstekers, omdat ze geen open vlam hebben.  Ze zijn ook veiliger in de buurt van kinderen.
 • Controleer nogmaals of het fornuis en de kookplaat zijn uitgeschakeld als je klaar bent met koken. Als je vergeetachtig bent, of iemand voor wie je zorgt, waarom zou u dan geen foto maken als u een smartphone heeft?  Deze actie herinnert je eraan om elke keer opnieuw te controleren.
 • Controleer of broodroosters schoon zijn en niet onder keukenkasten staan of in de buurt van iets dat vlam kan vatten.
 • Stop nooit iets van metaal in de microgolfoven.
quotes
Hou kinderen en huisdieren altijd in de gaten.  Laat ze niet zonder toezicht in de keuken. Leg lucifers weg.  Hou steelpannen buiten bereik. ”

Wat als kleding vlam vat?

Als kleding vlam heeft gevat, ren dan niet.  Probeer en onthoud ‘stop, drop, roll’, wat betekent:

1. STOP! Ren niet, je maakt de vlammen erger.

2. LAAT JE VALLEN! Ga meteen op de grond liggen.

3. ROL! Rol je op de grond (in een blusdeken) om de vlammen te smoren.

Stop Drop Rol
Vlam in de plan

Vlam in de pan

Daar sta je dan met de vlam in de pan… Zo blijf je veilig in geval van brand

Tips & Tricks

Blusdeken

Blusdeken

Meer info... >
Brandblusapparaat

Brandblusapparaat

Evacueren

Meer info... >
Brandwonden

Brandwonden

Meer info... >