20 hulpverleningszones
Nieuws
04/05/2022 om 15:03

Dag van de brandweer

share-square share-square share-square share-square

Vandaag, 4 mei, is het de Internationale Dag van de Brandweer. Het is een dag om de mensen te vieren die de brandweer maken tot wat ze is. Het is een dag om ze te bedanken en onder de aandacht te brengen bij de brede bevolking.

Star Wars Day

4 mei is toevallig ook Star Wars Day, een dag die we dus al jaren delen. En dit jaar gebruiken we daarom ook de wereld van Star Wars om op een licht ludieke manier de brandweer in de kijker te zetten. Een van de beroemdste quotes uit de films is ‘May the Force be with you’. Vandaag veranderen we die voor Dag van de Brandweer naar "This Force is with you". De dubbele bodem zorgt voor een grappige en tegelijk krachtige boodschap vanuit de brandweer. 

This Force is with you

Onze Dag van de brandweer kan je online beleven. Dit via een campagnewebsite,  een heroïsche filmposter die  op heel wat brandweerkanalen verschijnt en talrijke brandweerGIF-jes. Enkele speciaal in Star Wars-thema, maar er zijn ook ‘standaard’ beelden van de brandweer.

En gedeeld worden deze afbeeldingen dan ook! Over het Vlaamse en Brusselse social media landschap verschijnen mediterende brandweermannen, ambulanciers met lightsabers of coole collega's van het RED-team. Brandweermensen zijn gewone mensen die elke dag halve Jedi worden om mensen in nood te helpen. Geen science fiction, maar gewoon in jouw buurt. Helden zijn ze al maar vandaag mogen ze zich eens uitleven.

Bezoek www.dagvandebrandweer.be >
Een dag om te vieren

Trots zijn we dan ook om brandweer te zijn.  Als brandweer zijn we steeds aanwezig klaar om onze belangrijkste doelstelling, hulpverlening samen uit te dragen. 

Ook de jeugdbrandweer wordt vandaag vergeten. De civiele veiligheid zet onze toekomstige helden, jeugdbrandweer en brandweerkadetten dan ook in de schijnwerpers. Brandweer zone Kempen viert deze dag zelfs met een extra campagne "Wij zijn Brandweer zone Kempen" waar ze hun nieuwe huisstijl en mascotte voorstellen.

Een nieuwe mascotte.

De mascotte van Brandweer Zone Kempen

Hier is hij dan, de nieuwe mascotte van Brandweer zone Kempen. De look is gebaseerd op het Japanse ‘kawaii’ dat letterlijk vertaald "schattig" of "lieflijk" betekent.

Het figuurtje dan heeft ook een volledige kleerkast tot zijn beschikking. Een heuse brandweerman/vrouw, wespenverdelger of ambulancier. De eerste beeldjes kan je dan ook in onderstaand artikel ontmoeten.
 

Lees hier meer over de campagne van Brandweer zone Kempen

De jeugdbrandweer in de schijnwerpers

Jeugdbrandweer op het brandweercongres 2021

Dit jaar zetten de civiele veiligheid onze toekomstige helden op de voorgrond: de jeugdbrandweer en brandweerkadetten.  Het is uiterst belangrijk dat ook jongeren de stap zetten naar de vrijwillige of beroepsbrandweer.  En dat kan bij de jeugdbrandweer of in de kadettenopleiding.

Luna (16 jaar, jeugdbrandweer post Ieper), Killian (18 jaar, jeugdbrandweer post Boom) en de broers Florent en Lucas (18 jaar, brandweerkadetten aan de brandweerschool van Luik) vertellen ons hun ervaring bij de jeugdbrandweer.
 

Lees hier meer over deze toekomstige helden.