20 hulpverleningszones
07/12/2022 om 11:45

Helpende handen

share-square share-square share-square share-square

In stilte werken ze verder nu reeds enkele maanden na de ramp. Een project gestart door vier brandweermannen vanuit hun liefde voor de hulpverlening gesterkt door hun oneindige drive om mensen te helpen.

Ondertussen reeds 200 leden waarvan ongeveer 80 vrijwilligers, soms enkele minder, geregeld meer elk weekend de 200 km naar de getroffen gebieden in Wallonië rijden gewapend met hulpgoederen, mankracht en expertise geschonken door verschillende bedrijven. Eenmaal aangekomen eerst een briefing om vol goede moed in je toegewezen ploeg terug een huisje bewoonbaar te maken. Een naam, niet samengesteld vanuit een team marketing, want daar was geen tijd voor. Het doel was duidelijk, de hulp was nodig. De naam “Helpende Handen Brandweer Kortrijk” draagt de boodschap, het doel. Hulp die broodnodig en gewaardeerd is. Sommige bewoners leven niet, ze overleven.

Helpende Handen Brandweer Kortrijk is er voor hun. Het gaat niet enkel over een tafeltje, een bed, een keuken. We spreken nog steeds over het volledig strippen van woningen, de zo noodzakelijke kachel, kledij, eten. Reeds 150 woningen zijn onder handen genomen en elk weekend komen daar enkele woningen bij. Ondertussen werd een nieuw project opgestart waar met enkele techniekers bij de getroffen gezinnen wordt nagegaan of hun bestaande mazout - of gasketel terug kan werken. Verschillende gezinnen zijn reeds geholpen, kunnen hun woning terug verwarmen. De dankbaarheid was pakkend. Ook financieel is dit project een grote hulp gezien enkel het vervangstuk dient betaald te worden. een grote hulp, zeker als er geen brandverzekering is. De aanvragen stromen dan ook binnen.

Een gezin kan weer eten bereiden in de keuken, samen eten aan een tafel, even ontspannen na een werkdag. Een kind kan terug spelen of studeren aan een bureautje. Helpende handen, deze twee woorden maken het verschil. Het einde is nog lang niet in zicht. Zoveel waardering voor deze hulpverleners!

Juan Herrero
Juan Herrero

Brandweerman/ambulancier bij Brandweer Kortrijk
Instructeur Wobra