20 hulpverleningszones
Creatie van een nationaal SOP in ondergrondse parkeergarages
28/08/2023 om 14:53

Creatie van een nationaal SOP in ondergrondse parkeergarages

share-square share-square share-square share-square
Intensieve samenwerking tussen diverse brandweerzones met als doel een federale SOR te realiseren.

In januari 2023 bundelde Netwerk Brandweer haar krachten in een innovatief project - de creatie van een federale SOP (Standaard Operationele Procedure) voor een alomtegenwoordig risico: ondergrondse parkeergarages.

We staan terecht stil bij de uitdagingen die gepaard gaan met de opkomst van nieuwe voertuigtechnologieën in deze omgevingen. Maar hebben we al voldoende nagedacht over de risico's en het standaard aanvalsplan? Sommige brandweerzones hebben gedetailleerde documentatie, terwijl andere nog ideeën en strategieën moeten formaliseren. Deze werkgroep heeft als doel een rode draad te creëren die toepasbaar is voor elke zone in ons land.

Ondergrondse parkeergarages zijn uitgestrekte labyrinten waar desoriëntatie een niet te onderschatten gevaar vormt. Diepe inzetten vergen intense fysieke inspanning, terwijl lage plafonds de hitte dichtbij houden. Bovendien moet men zich tegen de hete luchtstroom in begeven, omdat warmte nu eenmaal stijgt.

In mei reisde deze werkgroep samen met experts uit alle Belgische gewesten naar "The International Fire Academy" in Zwitserland voor een mastertraining en om te ontdekken welke bestaande documentatie er wereldwijd is. In juni brachten we deze inzichten samen en creëerden we een eerste concept, afgestemd op de Belgische context. In september zullen we deze bevindingen presenteren aan Netwerk Operaties & ReZonWal, met als uiteindelijk doel om tegen eind 2024 een federale validatie van onze SOP te verkrijgen.

In deze sessie lichten we alvast een tipje van de sluier op met betrekking tot de inhoud en delen we het proces dat onze groep heeft doorstaan tot de huidige inzichten. Benieuwd wat je al kan doen voor deze interventies? Of eerder geïnteresseerd naar het proces om tot dit resultaat te komen? Schrijf je dan zeker in voor deze workshop!