20 hulpverleningszones
01/09/2023 om 13:30

IGS Scenariotraining: Realistische Incidenten met Gevaarlijke Stoffen (Scenario Surprise)

share-square share-square share-square share-square

Welkom bij onze boeiende scenariotraining waarin we je voorbereiden op de uitdagingen van Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IGS). In deze workshop wordt een van de drie mogelijke realistische scenario's behandeld, waaronder een drugsdump, een lekkende tankwagen en basisdecontaminatie. Tijdens deze training leer je essentiële vaardigheden en strategieën om effectief te reageren op noodsituaties met gevaarlijke stoffen.

Inhoud van de Workshop:
 1. Introductie tot IGS:

  • We beginnen met een overzicht van Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IGS) en de cruciale rol die het speelt bij het beheersen van gevaarlijke situaties.
 2. Scenario Training:

  • Een van de volgende realistische scenario's wordt behandeld, afhankelijk van de workshop:
   • Drugsdump: Stap in een gesimuleerde drugsdump-situatie. Leer hoe je omgaat met illegale chemische stoffen, veiligheidsprocedures implementeert en de situatie beheerst.
   • Lekkende Tankwagen: Verdien je in een scenario met een lekkende tankwagen die gevaarlijke chemicaliën verspreidt. Ontwikkel vaardigheden voor het beperken van schade, het identificeren van stoffen en het beschermen van het milieu.
   • Basisdecontaminatie: Duik in de wereld van decontaminatie. Leer hoe je slachtoffers en personeel decontamineert na blootstelling aan gevaarlijke stoffen, en minimaliseer zo gezondheidsrisico's.
 3. Communicatie en Coördinatie:

  • Een effectieve respons vereist nauwkeurige communicatie en samenwerking. Ontwikkel vaardigheden voor het coördineren van teams, het informeren van belanghebbenden en het snel nemen van beslissingen.
 4. Veiligheid voorop:

  • Veiligheid staat altijd voorop bij IGS. Leer hoe je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gebruikt, veilige werkprocedures implementeert en risico's minimaliseert voor zowel hulpverleners als het publiek.
 5. Evaluatie en Nabespreking:

  • Na het behandelen van het gekozen scenario volgt een evaluatie en een diepgaande bespreking om lessen te trekken en te leren van de praktische oefening.

Deze IGS scenariotraining biedt een unieke kans om te oefenen in een realistische situatie en je voor te bereiden op noodsituaties met gevaarlijke stoffen. Of je nu een hulpverlener bent of betrokken bent bij incidentbeheer, deze workshop zal je vaardigheden versterken en je klaarstomen voor een effectieve respons op complexe IGS-situaties. Doe mee en bouw het vertrouwen om te handelen wanneer het er echt toe doet.