20 hulpverleningszones

Onkruidverdelging

Onkruidverbranders zijn de laatste tijd in opmars. Het werkt snel en je moet geen gebruik maken van chemische producten. Deze onkruidverbranders veroorzaken echter heel wat branden.

Foto van wegbranden onkruid

Het gebruik van een vlam in een droge periode is vragen om problemen. In heel veel gevallen is er brandbaar materiaal in de omgeving aanwezig en is het moeilijk om er voldoende afstand van te houden. Denk maar aan struiken, gras, droge bladeren, hagen, tuinhuis, carport, garagebox,…

Er kan zelden gezorgd worden voor voldoende veilige omstandigheden om met een onkruidbrander te werken. Ook de wind kan een gevaarlijk effect hebben bij het gebruik van een onkruidverbrander. Het plaatsen van een blusmiddel of tuinslang in de buurt is uiteraard essentieel maar blijkt vaak onvoldoende omwille van de snelle uitbreiding van de brand.  

Volg dus volgende veiligheidsrichtlijnen:

  • Scherm de delen af die niet weggebrand moeten worden of maak ze op voorhand voldoende nat. Zo kan je bijvoorbeeld vermijden dat ook je haag wegbrandt.
  • Controleer na gebruik van de onkruidbrander of er geen smeulende resten blijven liggen.      
  • Onkruid bestrijden met een onkruidverbrander kan brand en brandwonden veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je geen makkelijk ontvlambare synthetische kledij aan hebt.
  • Gebruik in een droogteperiode bij voorkeur een hark of onkruidborstel!