20 hulpverleningszones
23/01/2023 om 16:04

Oekraïense hulpverleners bezochten het koninkrijk België en bezochten belgische collega’s

share-square share-square share-square share-square

Twee Oekraïense collega’s werden door BrandweerVereniging Vlaanderen uitgenodigd om de Vlaamse brandweerdiensten en het brandweercongres te bezoeken. Dit is de Oekraïense media niet ontgaan. Hieronder kan je het vertaalde artikel lezen.

Brandweerwagen en Oekraïene

De delegatie van het Hoofddepartement van de Staatshulpdienst van Oekraïne in de regio Zjytomyr keerde terug van een georganiseerde werkreis naar België. Zes dagen lang waren hulpverleners uit de Regio Zjytomyr (n.v.d.r. regio op 100 km west van Kiev) op een Europese missie met als doel partnerschapsrelaties aan te knopen met de Vereniging van Brandweerkorpsen van Vlaanderen van het Koninkrijk België.

Serhiy Sherengovyi (het hoofd van de noodhulpafdeling) en Andrii Begliy (het hoofd van de 2e staatsbrandweereenheid) waren deze vertegenwoordigers van de oekraïense staatshulpdienst.

Ze maakten kennis met en namen de ervaring over van buitenlandse collega’s in de organisatie van brandweer- en hulpverleners, inclusief de activiteiten en het functioneren van lokale vrijwillige brandweerkorpsen. Ze bestudeerden ook de organisatorische en juridische principes van hun werking.

Tijdens het bezoek bezocht de delegatie drie brandweerkorpsen in de steden Gent, Ingelmunster en Blankenberge. Daar werden in de brandweerkazernes complexe theoretische en praktische lessen gegeven over de kenmerken en demonstratie van hulpverleningsmiddelen -en apparatuur. Ook werden het werk van de dispatching en het ontwikkelen en bijgehouden van operationele documenten gedemonstreerd.

Op 4 en 5 november namen de gedetacheerde hulpverleners deel aan het congres van de Vlaamse brandweer. In het kader daarvan maakten de afgevaardigden van het Hoofddepartement van de Staatshulpdienst in de regio hun Belgische collega’s vertrouwd met het werk van de Oekraïense brandweer- en reddingseenheden tijdens de gewapende agressie van de Russische Federatie, en toonden ze ook een documentaire over de eliminatie van de gevolgen van raketaanvallen op de steden van Oekraïne.

quotes
Ik weet wat stilte is … Tijdens het bekijken van de video van 15 minuten voelde ik echter dat er iets meer was dan gewone stilte. Er was zo’n gevoel dat zelfs de harten van het publiek eenstemmig konden horen kloppen. Zonder hun ogen van het scherm af te wenden, keken ze naar de beelden van de gruwel die zich in Oekraïne afspeelt en, nauwelijks hun tranen bedwingend, verborgen ze hun bewondering voor het werk van onze redders niet, - herinnert Serhiy Sherengovy zich.”
Serhiy Sherengovy

De afgevaardigden bezochten de stad Tielt, waar ze de de organisatie “Decontex Group” bezochten die zorgt voor een effectieve en veilige reiniging van brandweeruitrusting. De organisatie biedt gratis wassen (schoonmaken) van 1.500 eenheden speciale brandweerpakken en training van specialisten voor het repareren van brandweerkleding. In de regio Gent brachten vertegenwoordigers van de delegatie een bezoek aan de brandweerschool PAULO, waar ze een voorstelling kregen van speciaal reddingsmateriaal, oefenterreinen en workshops en het besluitvormingsproces.

Ze maakten ook kennis met de educatieve en methodologische basis van de school, moderne leerprocessen met behulp van virtual reality-brillen en software, bestudeerden de
methode om elektrische voertuigen op verschillende manieren te blussen.

quotes
Dit is precies het geval wanneer het onmogelijk is om emoties objectief over te brengen. Je moet de simulatie zelf doorlopen en pas dan begrijp je hoe ongelooflijk het is. Het realisme van waar je aan deelneemt terwijl je een virtual reality-bril draagt, gaat de verbeelding te boven. Het is alsof je echt een buitengewone gebeurtenis elimineert, en daarom schiet de hartslag omhoog, - zegt Andrii Begliy.”
Andrii Begliy.”
Krantartikel Oekraïene

Tijdens de conferentie werd een briefing gehouden met hoge ambtenaren van België: Belgische politici, federale parlementsleden, de ere-gouverneur van Oost-Vlaanderen,
burgemeesters van steden en zonecommandanten van brandzones. Tijdens de briefing werden de problemen van de redders van Oekraïne en manieren om deze op te lossen
besproken.

quotes
België behoort tot de landen met een goed ontwikkelde beweging van beroepsbrandweer en brandweervrijwilligers. Dit zijn de mensen die in hun vrije tijd naast het werk ook naar buiten kunnen om branden te blussen. Er zijn veel vrouwelijke redders die van kinds af aan voor dit beroep hebben gekozen. Dit is het resultaat van het werken met de jongere generatie op het gebied van hulpverlening. De divisies hebben nieuwe auto’s, nieuwe uitrusting. Totale digitalisering in controlepunten. Dit is het niveau waarnaar je wilt streven, zegt Serhiy Sherengovy.”
Serhiy Sherengovy

Organisaties die aan de conferentie deelnamen, overhandigden 10 sets speciale kleding en 50 sets beschermende chemische en biologische pakken voor reddingswerkers van de 2e staatsbrandweer en reddingsbrigade van de Hoofddirectie van de Staatshulpdienst in de regio.

Afzonderlijk maakten onze reddingswerkers kennis met het moderne project van Vlaanderen van het Koninkrijk België en het werk van het bedrijf “Citymesh” voor de implementatie
van het gebruik van onbemande luchtvaartuigen tijdens brandbestrijding. Dit zorgde voor extra indrukken van de technologieën achter de toekomst van brandweer en redding
in Europa.

De meest aangename prestatie van de Oekraïense delegatie was het tot stand brengen van bilaterale communicatie met de vereniging voor de verdere ontwikkeling van partnerschap en verdieping van internationale samenwerking. Het was mogelijk overeenstemming te bereiken met de vereniging over de overdracht als humanitaire hulp van brandweer- en reddingsuitrusting voor de behoeften van het hoofddepartement van de staatshulpdienst van Oekraïne in de regio Zjytomyr.